Mannen på Malmö slott

Jag har hjälp en väninna att leta upp sin släkt. När jag en kväll följde familjen bakåt såg jag en anteckning i husförhörslängden, Malmö slott. Läste jag rätt? Jo det gjorde jag. Var inte Malmö slott ett fängelse då? Jag tänkte, hur ska jag berätta detta. Jag fortsatte att gräva och mycket riktigt under denna period var det ett fängelse. Jag hittade via Arkiv Digital en fångrulla och började leta.

I Skåne fanns det flera slott/borgar/fästningar som användes som fängelse. Malmö slott var länsfängelse och länshäkte från 1658 till 1909. Cellfängelse bygdes på slottsområdet 1855. Ett annat fängelse var Citadellet i Landskrona. Här förvarades från 1827 livstidsdömda fångar. Från 1902 fram till 1940 förvarades glädjeflickor bakom låst och bom. Den tredje fästningen med fängelse var i Kristianstad från 1700 till mitten av 1800-talet. Resten av Sverige hade också gjort om gamla slott/fästningar till fängelse.

Jag letar i fångrullorna från den tiden för anteckningen i kyrkoboken och hittade honom. Det fanns en anteckning om dråp i rullan. Oj riktigt illa, hur ska jag berätta detta? Jag bestämde mig för att berätta och min väninna blev eld och lågor. Detta är ju mer intressant än fina anor tyckte hon och for ner till Landsarkivet i Lund. Där fann hon ytterligare en person i sin släkt, som dömts men suttit fängslad någon annanstans. Hon fann domen och motiveringen, samt benådningen för den nye personen.

Anteckningen om mannen som var på slottet var inte någon som tjänstgjorde på slottet utan en fånge. Man får inte låta lura sig med att det står slott. Vad användes slottet till just då, är viktigt att ta reda på för att komma vidare. Det låter ju fint att vara på ett slott, att vara fånge på ett slott som ingen ville bo på utan i stället fick tjäna som fängelse var nog inte en trevlig erfarenhet för den som var fängslad.

Läs mer:

Malmö slott

Landskrona Citadell

Kristianstads fästningsfängelse

21 Nov 2013