En förening i Härnösand skapades 2012 för att samla ättlingar till Laurentius Svenonis 1507 – 1579 den förste lutheranske prästen i Säbrå socken och Stormor i Dalom Margareta Hansdotter, utanför Härnösand. Jag, en av ättlingarna, for upp till Härnösand en helg augusti 2013 för att delta. Programmet var intressant.
Vid invigningen i Härnösand domkyrka på fredagen började domprosten en andakt sen höll kommun ordförande tal innan en konsert. Vid andakten hände något, för mig mycket märkligt. Alla i kyrkan (de flesta ättlingar) skulle sjunga psalmen härlig är jorden. ALLA i kyrkan kunde verserna, ALLA kunde sjunga, INGEN sjöng falskt, INGEN sjöng med huvudet böjt ner och mumlades. Bakom mig hörde jag en kvinna säga efter sången, det var mäktigt. Fler hade upplevt det jag upplevde. Nu insåg jag att musikalitet är ett släktdrag. Två av mina kusiner är professionella musiker.
På lördagen var det konsert med Titti Sjöblom i Säbrås nya kyrka som byggdes på 1700-talet. Den gamla kyrkan som fanns när min släkt var präster i Säbrå, brändes på 1700-talet under rysshärjningarna längs norrlandskusten 1720-21. Utanför kyrkan hittade jag en minnessten över bl.a. min ana Margareta Hansdotter 1594 – 1657, Stormor i Dalom (sondotter till Laurentius Svenonis).
Efter konserten ett besökte jag hembygdsmuseet i Säbrå och fick guidningn av en gammal pigg kvinna Margareta Grafström också ättling. Jag köpte en bok om Säbrå, okända källan för mig som jag behövde. I boken hänvisades det till en dagbok från 1500-talet. Stormor i Dalom hade en bror Christoffer som blev gästgivare och han förde dagbok. Den finns bevarad och originalet lär finnas i Uppsala. Den ska jag försöka få tag på en kopia av.
Efter två dagar i den vackra staden Härnösand körde jag sakta ner längs kusten och stannade vid Sköns kyrka där Fale unges gravsten lär finnas i kyrkan. Tyvärr var kyrkan stängd. Utanför stod dock en minnessten över Bure. Förstod inte hur och varför den stod där. Men anknytningen till Fale unges gravsten fanns nog. När jag kom hem googlade jag och fann att skulpturen skulle ha rests i år 2013 vid ett nybyggt köpcentra i Byrstad utanför Sundsvall. Rabalder hade uppstått. Artikeln ligger inte ut på nätet längre.
Varifrån kommer släkten Bure och hur var kopplingen till Fale Unge? Var det Byrstad och Sköns kyrka med sin gravsten Fale unge. Låg Bureklostret vid Sundsvall, Bureå eller någon annanstans. En sak är säker – släkten betyder mycket för Norrlands tidiga dokumenterade svenska historia. För mig kvarstår frågorna:
- kom de söder ifrån i uppdrag från kungen för att etablera Sverige längs norrlandskusten,
- kom de söder ifrån i uppdrag från kyrkan för att etablera kristendomen, eller
- kom de från Norrland och fick uppdrag från kungen eller kyrkan?
Det finns legender som kan vara delvis sanna om riddare, frälse bönder, runsten vid Skokloster, runsten söder Sundsvall mm. Men då historien här är infekterad och svårbevisad stannar jag i Säbrå med min släktforskning. I höst ska jag kontrollera mina nyfunna källor och väntar med spänning på släktutredningen från Härnösand vad gäller Laurentius Svenonis alla ättlingar. Men lite förundrad är jag av mina nya upptäkter. Ännu mer fundersam blev jag när jag läste jag om släktboken som hittades nyligen i Finland.
Nu är hösten och vintern räddad, mycket att läsa och begrunda även om jag är fult nöjd att vara släkt med Stormor och hennes farfar den första lutherska prästen i Säbrå. Utan dem hade jag aldrig besökt Härnösand.
Källorna:
- Boken om Säbrå, upplaga 2, 1986 Önsköldsvik
- Christoffer Hansson Bures räkenskapsbok funnen av Margareta Grafström.
- Johan Bures släktbok