Släktresan - Blekinge/Kronoberg

Att resa till platser där släkten har bott är mycket speciellt. Helt plötsligt ser man personerna på ett nytt sätt. Jag har gjort några sådana resor. Den senaste var nu i sommar. Min mormors mor (1886-1977) kom från Olofström och hennes mormors släkt kom från Kronobergs län kring sjön Åsnen. Även om jag har träffat min mormors mor så visste jag inte så mycket om livet i Olofström. Jag var dåligt förberedd då jag inte hade hittat var alla fastigheterna låg på kartan, men jag åkte ändå. En lista på platser och markerat sockenkyrkan på kartan.

Olofström, eller HEmalj från Olofström ©Marianne Löwerotolje by som det hette där mormorsmor bodde där, hade ett bygdemuseum. Jag gick in och såg hur industrierna kommit till bygden och Holje by blev Olofström. Säker var det attraktiva jobb för de bönder som tog sig ner från Kronobergs skog, tänkte jag. Sen såg jag helt plötsligt emaljen som jag har hemma. Det är i Olofström den är tillverkad.

Jag såg de vackra dalgångarna och de fina trädgårdarna i Olofström. Tänkte på mormorsmors vackra trädgård hon hade och förstod var hon fått sin inspiration.

Resan fortsatte upp till Urshult längs med Mörumsån. När jag kom upp till Urshult och sitter på fiket i Kurrebo och blickar ut över sjön Åsnan tänker jag att det är en vacker plats mina släktingar har valt att bo på. Torpet Sadlatorpet, där min mormors mormors mor var född 1819, hittade jag inte. Det gjorde inget för naturen var så vacker. Jag besökte ännu en hembygdegård (Lunnabacken) och fick ett hum om hur man bodde på den tiden. Området runt Åsnan och ute på Sirkön kryllade det av turister som tältade och njöt av det natursköna. Ryttartorpet nr 100 Rotahult hittade jag troligen. Där bodde familjen Djerf innan min mormors mormors mor föddes.

Även om jag inte hittade de exakta platserna var jag nöjd. Jag hade besökt ett vackert område som jag aldrig annars hade besökt. Vad jag nu efter resan får göra är att med hjälpa av historiska kartor hos lantmäteriet se var Sadlatorpet låg. Finns torpet i Urshult i dag? Heter det något annat idag, stavas det annorlunda i dag eller är det rivet? Vad jag vet är att de också bodde på Ryttartorp nr 100 Rotahult 1802-1817 som var knutet till Smålands husarer eller Kronobergs regemente. I kyrkoboken titulerades Sven Börjesson Djerf som dragon. Tre gårdar ligger idag i Rotahult. Kanske var det huset som var förfallet som familjen bodde i. Nu får jag också ta mig till militär rullorna och se om de kan ge mig mer information. På de kartor jag tittat på, hittar jag inte något torp med namnet på Sadlatorpet. Kanske är det ett av de många ödetorp som jag såg. Jag lärde mig mycket på resan, förstod mer, men fick nya saker att leta efter i arkiven nu när jag kommit hem. Fortsättning kommer om familjen Djerf på Rotahult och Sadlatorp.

 

 
1 Aug 2013