Nu har jag skaffat mig kunskap och information för att släktforska vidare i min släkt under hösten och vintern. Dagen började för mig med ännu ett bra föredrag av Dick Harrison. Denna gång belyste han att västra Mälardalens historia som inte följde den svenska historia vi lär oss i skolan. Den inte passade inte in och lades åt sidan, enligt honom. Han berättade om de kvinnliga båtgravarna öster om Västerås från 800-1200, David av Västmanland en missionär som inte blev dödad och kvinnan som ägde Västmanland och Munktorp. Varför var det annorlunda i västra Mälaren? På 1300-t började man att se bonde/bergsmäns uppror. Erik Puke var en efter följare till Engelbrekt. Engelbrekt kände jag till men inte Erik Puke. Dick Harrison är med sin inlevelse lika fängslande att lyssna på som en dramatikerskådespelare.
Nästa föredrag var om utgrävningar i Norbergs bergslag med arkeologen Ing-Marie Pettersson-Jensen. Hon beskrev hur man med arkologiskt material kunde avgöra hur järnmalmsindustrin utvecklades. Intressant föredrag.
Sista föredraget för mig denna dag var Anna Götlinds föreläsning om mikrohistoria. Hon menar att släktforskare bedriver mikrohistorieforskning när man forskar på individerna i släkten. Tänkvärt.
En sista runda i utställningshallen, sen hem med ett stort material och nya infallsvinklar. Mycket tips på böcker som jag ska läsa och många intryck. Varför har jag inte åkte på detta årligen återkommande arrangemang innan? Bäst att boka in denna helg redan nu i kalendern.